Na str. 35 na pytanie Franczyza – jaki będzie 2015 r. odpowiedzi udzielił m.in. Krzysztof Tokarz, Prezes Zarządu Grupy Kapitałowej Specjał, firmy, która za główny cel postawiła sobie osiągnięcie liczby ponad 10 000 sklepów w formatach franczyzowych do końca 2017 r. W tej liczbie w ramach twardej, nowoczesnej franczyzy ma funkcjonować 1 500 placówek w ramach naszych sieci.
Na str. 10 w trzech pytaniach do ... odpowiedzi udziela Dariusz Bożek, dyrektor operacyjny i wizeprezes spółki LD Holding.
Na str. 22 zamieszczony został news dotyczący otwarcia kolejnej placówki pod szyldem Livio Express. Nowy sklep zlokalizowany jest w Wierzchowie w woj. zachodniopomorskim.
Poniżej zamieszczona została również informacja nt. nowych otwarć Delikatesów Premium.
Na str. 10 w artykule zatytułowanym „Franczyza Livio coraz popularniejsza” przeczytamy o rosnącym zainteresowaniu sieciami franczyzowymi GK Specjał, gdzie szczególnym zainteresowaniem cieszy się Livio, pod szyldem którego otwarto kolejne placówki: w Sączkowie w gminie Przemęt oraz w Motkowicach w województwie świętokrzyskim.
Na str. 56 zamieszczona została informacja o zakończonej XVII edycji Targów Specjał. Jak wspominał Krzysztof Tokarz, jeszcze kilka lat temu w Targach uczestniczyło około 120 wystawców. Progresja jest zatem widoczna gołym okiem. Co ważne, mimo nowoczesnych możliwości komunikowania się na odległość, sama idea Targów jako imprezy wystawienniczo-sprzedażowej ciągle się broni.
Na str. 71 zamieszczona została informacja nt. zakończonej edycji Targów, podczas których wyłonieni zostali laureaci statuetek m.in. za najładniejsze stoisko dla firmy Nestle czy najbardziej udane promocje dla firm Hoop, PepsiCo i Linea. Po raz pierwszy podczas targów dilerzy samochodowi pokazali najnowsze modele aut, zwiedzający mogli także skorzystać z symulatorów: jazdy samochodem ciężarowym, dachowania oraz PlaySeat.
Na str. 16 zamieszczony został news dotyczący zakończonej XVII edycji Targów Specjał, które zgromadziły ponad 230 wystawców, a w trakcie których dla zwiedzających przygotowano mnóstwo atrakcji, w tym m.in.: pokazy kulinarne szefów kuchni Prymat, Unilever Polska, McCormick Polska, pokaz baristów ze Strauss Cafe oraz występ zawodowych barmanów z Henkell & Co.
Str. 12 w artykule zatytułowanym „Krzysztof Tokarz naciska na producentów” przeczytamy o planach GK Specjał nie tylko na najbliższy rok, ale również na kolejne lata działalności zaprezentowanych podczas październikowej konferencji, która miała miejsce w Warszawie.
Specjał oczekuje otrzymania od partnerów korzystniejszych warunków handlowych, wydłużenia terminów płatności, a także głębszego niż dotychczas finansowego zaangażowania się w działania marketingowe.
Do końca 2017 r. w sieciach rozwijanych przez GK Specjał ma być zrzeszonych około 10 000 sklepów. Szczegóły w artykule na str. 10 przedstawił Dariusz Bożek, odpowiedzialny za rozwój formatów franczyzowych w Specjale.
Na str. 28 w dziale Inwestycje zamieszczona została informacja na temat nowych placówek pod szyldem Livio. Pierwszy działa w wielkopolskim Sączkowie w gminie Przemęt, drugi w Motkowicach na Kielecczyźnie.