Strona główna

Wyszukiwarka

szukaj

GOSPODARSTWO PASIECZNE SĄDECKI BARTNIK SP. Z O.O.

GOSPODARSTWO PASIECZNE SĄDECKI BARTNIK SP. Z O.O.

STRÓŻE 235
33-331 STRÓŻE
tel. +48 18 445 18 82
fax. +48 18 445 18 72
e-mail: bartnik@bartnik.pl
www: www.bartnik.pl

\\\"Sądecki Bartnik” jest spełnieniem pasji, fascynacji życiem pszczół oraz aspiracji zawodowych Anny i Janusza Kasztelewiczów. Rodzinna firma została założona w 1973 r. w Stróżach k/Grybowa - na pograniczu Beskidu Sądeckiego, Beskidu Niskiego i Pogórza Ciężkowickiego. Pozyskiwane są tu miody wiosenne, późniejsze, niezwykle cenne, szlachetne miody lipowe i spadziowe, najwyższej jakości miody odmianowe, a także inne produkty pszczele: pyłek kwiatowy, wosk, propolis, mleczko pszczele oraz pierzga.

Pierwsze lata prowadzenia gospodarstwa były dla jego właścicieli nieustanną nauką, doskonaleniem wiedzy i umiejętności oraz żmudnym zbieraniem doświadczeń. Czas ten zaowocował, po 1989 roku, niezwykle dynamicznym rozwojem firmy, powszechnie znanej i cenionej w Polsce, Europie oraz wielu krajach świata, której pasieki liczą ponad półtora tysiąca pni.Czystość okolicznych lasów, łąk i pól w połączeniu z perfekcyjną dbałością o stan rodzin pszczelich oraz wysoką miodnością owadów, to fundament, na którym oparta jest marka i niekwestionowana renoma ”Sądeckiego Bartnika”.
ształtowanie wizerunku firmy wymagało m.in. właściwie dobranej nazwy firmy i czytelnego logo, budzącego pozytywne skojarzenia.
Już sama nazwa ”Sądecki Bartnik” nawiązuje do korzeni polskiego pszczelarstwa, symbolizując zarazem oparcie się przez Annę i Janusza Kasztelewiczów na wielowiekowej tradycji zgodnego życia człowieka z naturą i w naturze oraz jej pełnym poszanowaniu przez producenta (wytwórcę). To także celowe odwołanie się do pszczelarskiego etosu. Wszak przed wiekami bartnik pozyskiwał miód z barci (żywych drzew), w których za pomocą leziwa i narzędzi (świdrów, siekiery) drążył otwory dla pszczół. Był on jednym z pierwszych świadomych hodowców, ale też symbolem człowieka pracowitego, szlachetnego i uczciwego, jednocześnie oddającego się pracy i owadom z szacunkiem, poświęceniem, spokojem.

Nie bez przyczyny prastarych bartników i współczesnych pszczelarzy, hodujących pszczoły z zamiłowaniem, powszechnie uważa się za ludzi  na wskroś dobrych, których źródło dobroci tkwi w nieustannym obcowaniu z najszlachetniejszymi spośród owadów.

”Sądecki Bartnik” jako marka firmowa jest autorskim dziełem Państwa Kasztelewiczów. Podstawę zdobytej przez nią krajowej i międzynarodowej renomy stanowią: fachowość, ekologiczność produkcji, sprawność zarządzania i rzadko spotykana w tym sektorze gospodarki dynamika rozwoju.

Kapitałem marki jest najwyższa jakość oferowanych produktów, pełna satysfakcja szerokich rzesz klientów, profesjonalizm kadr, znajomość rynku i umiejętność jego monitorowania, elestyczne reagowanie na zachodzące zmiany oraz odwaga w planowaniu działań inwestycyjnych i marketingowych.

Strażnikiem marki jest mgr inż. Janusz Kasztelewicz - właściciel firmy, pszczelarz z wykształcenia i zamiłowania, absolwent Państwowego Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli k/ Lublina oraz Akademii Rolniczej w Poznaniu (specjalizacja: pszczelarstwo). Propagator i popularyzator pszczelarstwa, działacz związków producenckich - przez 26 lat piastował funkcję prezesa Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Nowym Sączu. Aktualnie Janusz Kasztelewicz jest Prezesem ogólnopolskiego Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych.

Logo Gospodarstwa Pasiecznego ”Sądecki Bartnik” odwołuje się wprost do charakteru produktu, produkcji i branży. Pszczoła, będąc symbolem pracowitości, czystości, poświęcenia i przywiązania do rodziny, została ujęta w komórkę plastra. Całe jej krótkie, dorosłe życie jest godnym naśladowania bezwarunkowym oddaniem się dobru rodziny, dobru wspólnemu.
Tak rozumiana symbolika logo Gospodarstwa Pasiecznego ”Sądecki Bartnik” stanowi również ciągłą inspirację i cenną wskazówkę dla pracujących w nim ludzi

Nasze miody:

<div class=\"\\\'\\\\\\&quot;main_content\\\'\" single_page\\\\\\\"=\'\\\"\\\"\'>

Miód wielokwiatowy

Jak sama nazwa wskazuje, miód ten pochodzi z  nektaru zebranego przez pszczoły z różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i rosnących na łąkach, w lasach, na nizinach i w górach.

Ma barwę jasnokremową, czasem herbacianą. Dość szybko krystalizuje, zmieniając barwę na jasnoszarą lub jasnobrązową. Charakteryzuje się dość silnym zapachem przypominającym zapach wosku, a jego smak zależy od mieszanki nektarów przyniesionych do ula. Jego walory lecznicze zależą od roślin, z których pszczoły zebrały nektar.

Miód wielokwiatowy nadaje się szczególnie do walki z chorobami alergicznymi, zawiera bowiem pyłki kwiatowe, które działają jak antygeny.


Miód mniszkowy

Nektar do produkcji tego miodu pochodzi z mniszka lekarskiego, stosowanego także w ziołolecznictwie. Miód ma barwę jasnożółtą, czasem jasnopomarańczową. Charakteryzuje się ziołowym zapachem kwiatów mniszka.

Miód mniszkowy zawiera, pochodzącą z kwiatów mniszka, cholinę, dlatego nadaje się do leczenia chorób lub schorzeń wątroby i dróg żółciowych. Można go również z powodzeniem stosować w leczeniu niedokrwistości i stanów wyczerpania fizycznego i psychicznego.
 

Miód rzepakowy

Ta odmiana miodu jest efektem przerobienia przez pszczoły nektaru uzyskanego z kwiatów rzepaku. W stanie płynnym miód jest bezbarwny lub ma kolor słomkowy. Po skrystalizowaniu, które, ze względu na dużą zawartość glukozy, następuje bardzo szybko, uzyskuje barwę biało-kremową i mazistą konsystencję. Ma dość słaby zapach kwiatów rzepaku.

Miód rzepakowy zaleca się do leczenia chorób krążenia, przede wszystkim w miażdżycy. Wyrównuje niedobory potasu w organizmie, obniża ciśnienie krwi, poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i  pierwiastki odżywcze.

Bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu chorób skóry, ponieważ, stosowany zewnętrznie, zapobiega tworzeniu się pęcherzy po oparzeniach, minimalizując ryzyko powstania infekcji, przyspiesza także gojenie się ran. Miód rzepakowy wykazuje słabsze działanie w leczeniu chorób wątroby i dróg oddechowych.
 

Miód akacjowy
 
Czysty miód akacjowy z nektaru, zebranego z kwiatów akacji, bywa bezbarwny lub jasnokremowy, a po skrystalizowaniu jest biały lub słomkowy. Krystalizuje jednak bardzo powoli, dzięki zawartości dużej ilości fruktozy. Przyjemnym zapachem przypomina zapach kwiatów akacji.

Miód akacjowy stosuje się w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, bo przyspiesza gojenie się nadżerek i owrzodzeń. Można go używać w leczeniu nadkwasoty, a także zapaleń i stanów skurczowych jelit, bo poprawia ich perystaltykę.
 

Miód gryczany
 
Wykorzystywany do produkcji tego miodu nektar, pochodzi z kwiatów gryki. Ma ciemnie zabarwienie, często bywa brunatny, a pod wpływem światła zmienia barwę na prawie czarną. Krystalizując, tworzy twarde, grube kryształy, zawieszone w miodowym osoczu. Posiada dość ostry zapach i podobny smak, czasem nawet piekący.
 
Jako jedyny zawiera spore ilości dobrze przyswajalnego magnezu, dlatego poleca się go w leczeniu chorób nowotworowych. Dobre rezultaty przynosi stosowanie miodu gryczanego w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, wspomaga także pracę mięśnia sercowego. Można go polecić przy osłabieniu wzroku, słuchu i pamięci.
 

Miód lipowy
 
Miód lipowy jest produktem uzyskanym przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy. W stanie płynnym ma barwę jasnobursztynową lub żółto-zieloną. Po skrystalizowaniu ma konsystencję drobnoziarnistą i uzyskuje barwę żółto-białą lub złocistą. Miód lipowy pachnie bardzo przyjemnie, kwiatami lipy.
 
Zastosowanie miodu lipowego w  ostrych i przewlekłych chorobach układu oddechowego, ma bardzo długą tradycję.  Działa on, podobnie jak kwiat lipy, wykrztuśnie, napotnie i przeciwgorączkowo. Wykazuje także właściwości uspokajające i przeciwskurczowe. Miód lipowy ma bardzo mocne i skuteczne działanie antybiotyczne, pomocne przy zwalczaniu chorób dróg moczowych. Można go również z powodzeniem stosować w leczeniu nerwic.
 

Miód wrzosowy
 
Pozyskiwany z kwiatów wrzosu nektar, o specyficznych cechach organicznych i zapachu, służy pszczołom do produkcji bardzo cennej odmiany miodu. W stanie płynnym ma on zabarwienie czerwono-brunatne. Po skrystalizowaniu, co następuje dość szybko, uzyskuje konsystencję galaretowatą. Ma bardzo silny i specyficzny zapach, przypominający zapach kwiatów wrzosu. W smaku jest niezbyt słodki, a nawet lekko gorzkawy.
 
Zawiera, w porównaniu z innymi odmianami, dużo witamin i związków mineralnych. Miód wrzosowy zalecany jest w chorobach dróg moczowych, wspomaga leczenie prostaty, kamicy nerkowej, bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu zapalenia jelit i biegunek.
 

Miód spadziowy
 
Miód spadziowy jest produktem pszczelim zawierającym spadź z drzew liściastych i iglastych. Może być barwy szarozielonej, brązowej, a nawet czarnej, co zależy od gatunku drzew, z których pozyskiwana jest spadź. Krystalizuje dość wolno, przybierając postać grudkowatą. Ma lekko korzenny zapach, w smaku jest łagodny i mało słodki.
 
Miód spadziowy z drzew iglastych działa przeciwzapalnie, odkażająco i wykrztuśnie; ma działanie antybiotyczne. Zawiera więcej niż miody nektarowe substancji czynnych, w tym biologicznie czynnego żelaza.  Znajduje zastosowanie w chorobach górnych dróg oddechowych oraz przy obniżonej odporności organizmu. Wspomaga także leczenie chorób reumatycznych, skórnych i układu nerwowego.
 
Miód ze spadzi liściastej ma podobne działanie, lecz dzięki działaniu moczopędnemu lepiej nadaje się do leczenia schorzeń dróg moczowych i reumatycznych. Działa także rozkurczowo, dlatego polecany bywa w chorobach dróg żółciowych, wątroby i jelit.

Miód nektarowo - spadziowy
 
Miód mieszany powstaje z połączenia nektaru z kwiatów różnych roślin ze spadzią. Dzięki temu ma bardzo urozmaicony skład i dość dużą wartość odżywczą. Miód ten ma barwę zielonkawą, brązowo- zieloną, przed skrystalizowaniem, a po nim jasnobrązową lub ciemnobrązową. Smak tej odmiany miodu zależy od roślin, z których pozyskiwany był surowiec.
 
Miód ten wykazuje silne działanie antybiotyczne, zwłaszcza, jeśli pochodzi z terenów górskich, położonych powyżej 1000 metrów n.p.m.  Miody mieszane doskonale sprawdzają się w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, w chorobach serca i zaburzeniach trawienia.

 

 

Grupę Kapitałową Specjał tworzą:

CENTRALA SPECJAŁ RZESZÓW
SPECJAŁ ODDZIAŁ RZESZÓW (FRANCO)
SPECJAŁ ODDZIAŁ CZELADŹ
SPECJAŁ ODDZIAŁ WROCŁAW
SPECJAŁ ODDZIAŁ LUBLIN
SPECJAŁ ODDZIAŁ KRAKÓW
SPECJAŁ ODDZIAŁ TOMASZÓW LUBELSKI
SPECJAŁ ODDZIAŁ WARSZAWA
SPECJAŁ ODDZIAŁ LESZNO
SPECJAŁ ODDZIAŁ KRAPKOWICE
SPECJAŁ ODDZIAŁ MSZANA DOLNA
SPECJAŁ ODDZIAŁ GDAŃSK
SPECJAŁ ODDZIAŁ ŁÓDŹ
SPECJAŁ ODDZIAŁ SZCZECIN
SPECJAŁ ODDZIAŁ RADOM
SPECJAŁ ODDZIAŁ ŚREM
SPECJAŁ ODDZIAŁ ZIELONA GÓRA
SPECJAŁ ODDZIAŁ OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
SPECJAŁ ODDZIAŁ ZIELONA GÓRA
SPECJAŁ ODDZIAŁ WĄGROWIEC
POLSKA SIEĆ FRANCZYZOWA NASZ SKLEP
DELIKATESY PREMIUM NASZ SKLEP
DELIKATESY SEZAM
LIVIO
CEZAL RZESZÓW
CEZAL ŚLĄSKI
SPECJAŁ OCHRONA
SPECJAŁ FINANSE
NASZ SKLEP OCHRONA
ARMA KROSNO
HANDEL POLSKI
RABAT DETAL
Mapa serwisu | Polityka cookies

© Copyright 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone dla Specjał.

Powered by: CMS Edito

Realizacja: Ideo,

Website Security Test