Pierwsze miesiące tego roku zapowiadają się dla Delikatesów Premium równie dobrze, jak ostatnie dni roku ubiegłego. Tylko w listopadzie i grudniu sieć uruchomiła razem ze swoimi franczyzobiorcami na terenie całego kraju 13 sklepów.
Udany początek roku
Ilość jesiennych otwarć była oczywiście pochodną zbliżających się wówczas świąt Bożego Narodzenia. Trzeba się więc spodziewać, że większość otwarć w pierwszym kwartale br. nastąpi w marcu, przed Wielkanocą. Uruchomienie w tym czasie sklepu Delikatesy Premium zapowiada prezes Eugeniusz Miś z GS Grodzisko. Spółdzielnia już pod koniec ubiegłego roku ruszyła ze sklepem pod szyldem Delikatesy Sezam powiększając powierzchnię handlową i magazyn swojego sklepu w Wólce Grodziskiej. Kolejną placówkę chce wprowadzić do sieci Delikatesy Premium właśnie przed świętami.
Ponad 120 metrowy sklep uruchomiła w lutym pani Małgorzata Żebura w Obszy. Placówka oferuje około 3 tysięcy pozycji asortymentowych, zlokalizowana jest w samym centrum gminy, przy głównej drodze i jest pierwszym sklepem w okolicy, który ma tak bogatą ofertę produktów świeżych. Zatrudnia sześcioosobową załogę. Sklep prowadzony przez młodych, otwartych na zmiany i nowości ludzi przygotowany jest do sprostania najtrudniejszym wyzwaniom.
Pierwszy sklep Delikatesy Premium ruszył natomiast na Kielecczyźnie. Licząca 110 m kw. powierzchni handlowej placówka należąca do Jerzego Bujnowskiego położona jest w Rzepinie w gminie Pawłów w województwie świętokrzyskim. Jak na wiejski sklep oferuje on ogromną liczbę produktów, bo aż 5700. W tym sporą liczbę produktów świeżych. Klientów szczególnie ucieszyło doskonale zaopatrzone stoisko mięsno-wędliniarskie.
Szyld jest już wszędzie…
Szczególnie dużo otwarć Delikatesów Premium miało miejsce późną jesienią ubiegłego roku. W listopadzie GS Jasionka uruchomiła sklep w Trzebownisku na Podkarpacia. Natomiast na drugim końcu Polski, na Pomorzu, ruszyły Delikatesy Premium w Sztumie. Sklep o powierzchni handlowej 90 mkw. oferuje prawie 4500 pozycji asortymentowych. Tak szeroka oferta oraz lokalizacja placówki w sporym mieście na osiedlu mieszkaniowym gwarantuje właścicielowi konkurencyjność nawet wobec położonej nieopodal placówki dyskontowej Lidla. Dlatego też pan Jan Dobosz planuje otwarcie kolejnego sklepu już w kwietniu bieżącego roku.
Otwarcie Delikatesów Premium nastąpiło także w turystycznej miejscowości Susiec Właścicielka powiększyła mały sklep tradycyjny i przekształciła go w profesjonalne samoobsługowe delikatesy. Przy głównej trasie między Gorlicami a Tarnowem uruchomione zostały Delikatesy Premium w Moszczenicy. Delikatesy te mają w ofercie oprócz świeżej żywności także duży wybór produktów garmażeryjnych własnej produkcji.
Przedświąteczne przyspieszenie
Koniec listopada i początek grudnia to otwarcia Delikatesów Premium na terenie oddziału łódzkiego. Sklepy ruszyły w Zelowie oraz w Łodzi. W Mikołajki otwarto sklep GS w Nisku, w miejscowości Jastkowice. W tym samym dniu w miejscowości Gnojnica k. Ropczyc Delikatesy Premium uruchomił pan Przemysława Czubik.
Dwa sklepy ruszyły z połowie grudnia: w Białce Tatrzańskiej placówka o powierzchni aż 240 m kw., zaś w Bychawie Delikatesy Premium otwarto wspólnie ze spółdzielnią mleczarską, która dawny sklep firmowy przekształciła w nowoczesną placówkę handlową.
Szyld Delikatesy Premium pojawił się także w miejscowości Gdów oraz w centrum Lublina. W ubiegłym roku ruszyło 45 sklepów w formacie Delikatesy Premium. Należy się spodziewać, że rok bieżący będzie co najmniej podobnie udany.